FAQ

Unități versatile de ventilație cu recuperare de căldură

O unitate de ventilație forțată cu recuperare de căldură. Ca standard minim ea conține cel puțin un ventilator de alimentare și extragere, un schimbător de căldură și filtre de aer de alimentare și extragere. Celelalte componente sunt accesorii tipice opționale (cum ar fi serpentinele de încălzire, răcitoarele, registrele de reglaj by-pass și de recirculare și sistemele de măsurare și control).

Unități de ventilație interioare

O unitate de ventilație într-o carcasă standard pentru instalarea într-un mediu interior, de ex. spații uscate încălzite moderat pe timp de iarnă (fără înghețare).

Unități de ventilație pentru acoperiș

O unitate de ventilație într-o carcasă rezistentă la intemperii pentru instalare exterioară sau direct pe acoperișul clădirii.  Deși există modificări standard de proiectare, e necesară o protecție suplimentară în funcție de echipament (ex. tratament anti-îngheț al mediului de operare al serpentinelor de încălzire pe bază de apă și al răcitoarelor.

Ventilarea

Aceasta este în general o schimbare a aerului din interior - aerul rezidual interior este înlocuit cu aerul proaspăt exterior. Ventilarea poate fi naturală (ex. prin intermediul geamului deschis) sau forțată (ex. printr-o unitate HVAC). Ventilarea forțată include de obicei recuperarea de căldură (unitatea de ventilație este echipată cu un sistem de recuperare de căldură).

Proiectarea igienică a unităților de ventilație

Proiectarea, producția, depozitarea, transportul și instalarea lor  satisfac cerințele Institutului German pentru Igienă referitoare la echipamentele HVAC ILH Berlin.  Criteriile de bază sunt posibilitatea de curățare și accesul pentru inspecție la echipament, utilizarea metalelor sau al materialelor nemetalice autorizate, scurgeri pentru condens și lipsa formării depunerilor de mizerie etc. Echipamentul este evaluat conform standardelor Europene și al directivelor germane (în special VDI 6022).  Respectarea parametrilor ceruți este confirmată de certificat.

Registru de reglaj by-pass

Un registru de reglaj by-pass al schimbătorului de căldură. Din moment ce unitățile DUPLEX standard de recuperare de căldură sunt echipate cu un schimbător de căldură, by-pass-ul și registrul de reglaj by-pass sunt extraopționale. Registrul de reglaj poate fi utilizat de exemplu la răcirea prealabilă a clădirii pe timp de noapte folosind aerul exterior pe durata verii, sau răcirea clădirii în perioada de tranziție dintre anotimpuri. Aceasta economisește costurile operaționale.

Clapeta de recirculare a aerului

O clapetă de recirculare. numită și clapetă de mixare aer, este folosită pentru a amesteca aerul exterior cu aerul de extragere (de recirculare). Reducând cantitatea aerului exterior necesitatea de răcire sau încălzire este de asemenea scăzută, cu o reducere ulterioară a costurilor operaționale. Notă - aerul recirculat nu poate fi folosit în mod arbitar în altă aplicație; această opțiune trebuie evaluată de un specialist.

Recuperarea de căldură

Cunoscută și ca restabilirea căldurii. Este un proces în timpul căruia aerul alimentat în clădire este încălzit în prealabil de aerul cald evacuat.

Livrarea unităților ca un singur ansamblu / în părți componente / În blocuri

Unitățile de ventilare DUPLEX sunt ansamble tipice compacte livrate ca întreg Unel tipuri sunt furnizate în blocuri care vin asamblate pe șantier de către compania de instalare pentru a oferi o instalație fucnțională. Dacă o unitate nu poate fi transportată ca un singur ansamblu datorită itinerarului de transport, de exemplu, poate fi livrată„în bucăți” și asamblată pe șantier.  Asamblarea unei unități din piese poate fi executată doar de tehnicienii ATREA.

Schimbătorul de căldură în curent încrucișat

Un schimbător de căldură standard în plăci cu o eficiență de bază în recuperarea de căldură între aproximativ 50 și 65 %.

Schimbător de căldură în contracurent

Un schimbător de căldură în plăci cu o eficiență ridicată în recuperarea de căldură. Datorită secțiunii de contracurent eficiența normală în recuperarea căldurii poate ajunge la 90 %.

Volumul aerului curat pe persoană

Cantitatea aerului ventilat alimentat în m3 pe oră pe persoană.

Ventilatoarele EC

Ventilatoarele cu așa-zisele „motoare EC” -  motoare comutate electronic (EC) cu un rotor extern; axa motorului este fixă și carcasă exterioară a motorului este rotativă. Avantajul acestor ventilatoare este operarea fără zgomot, controlul facil și în special, eficiența ridicată (de până la 90 %) și scăderea uletrioară a consumului de energie.

Metode de control ventilatoare

Ventilatoarele din unitățile de ventilare DUPLEX pot fi controlate în diferite moduri. Ca standard majoritatea folosesc controlul vitezei prin variația voltajului (motoare asincronice). Unele tipuri pot fi controlate doar prin convertoare de frecvență. Ventilatoarele EC sunt operate în mod normal printr-un semnal de la 0–10 V.