Recuperarea de căldură

Recuperarea de căldură

Ce este recuperarea de căldură?

Recuperarea de căldură este un proces de preîncălzire a aerului rece alimentat cu ajutorul aerului cald evacuat. Aerul cald nu este evacuat prin geamul deschis ci își transferă majoritatea căldurii pentru a alimenta cu aer un schimbător de căldură înainte de a fi evacuat.

Ce este Eficiența Recuperării de Căldură?

Eficiența recuperării de căldură = utilizarea căldurii reziduale la preîncălzirea aerului rece proaspăt. Eficiența recuperării de căldură trebuie să fie între 0 și 100 %.

Eficiența Zero este eficiența geamului deschis – aerul cald este evacuat fără nicio altă utilizare suplimentară în timp ce aerul rece proaspăt alimentează camera a cărei temperaturi coboară la nivelul celei exterioare..

Eficiența 100 % (imposibilă din punct de vedere tehnic) ar avea loc dacă aerul alimentat ar încălzi la temperatura aerului evacuat. Camera ar fi ventilată fără nicio pierdere de energie.

Eficiența Realizabilă a Recuperării de Căldură în cazul echipamentelor obișnuite de tratare a aerului se află undeva între 30 și 90 %, în timp ce eficiența peste 60% este considerată bună, iar peste 80 % excelentă. Eficiența recuperării de căldură pentru unitățile DUPLEX este între 52 și 90 % (depinde de mărimea unității, de fluxul de aer și de tipul schimbătorului de căldură).

Aplicarea recuperării de căldură

Schimbătoarele de căldură sunt de obicei montate direct în unitățile de ventilare. Aceste lucru permite folosirea efectivă a recuperării de căldură în toate tipurile de clădiri cu ventilație igienică obligatorie - apartamente și case pentru familii, clădiri comerciale, piscine, clădiri industriale.
În ultimul timp, datorită creșterii prețului la energie, recuperarea de căldură este folosită din ce în ce mai des în clădirile rezidențiale.  Schimbătoarele de căldură pot fi folosite chiar și în clădiri dotate cu aer condiționat – unde pe timp de vară are rolul de „recuperare rece” – aerul cald alimentat este răcit de aerul condiționat rece evacuat.

  • Mai multe informații despre recuperarea de căldură pot fi solicitate prin e-mail sau prin poștă.

Calculați temperatura curentului de aer alimentat din schimbătorul de căldură și conservarea căldurii.

Temperatura aerului interior
[5 to 40°C]
Temperatura aerului exterior
[-25 to 20°C]
 
 
Recuperare de caldura Eficiența
[0 to 100%]
°C
Temperatura aerului alimentat
°C
Temperatura aerului evacuat
 
 
 La folosirea recuperării de căldură, este suficient să preîncălziți
 aerul alimentat la  °C în loc de  °C.
Economisiți reîncălzirea la  °C 

Instrucțiuni: Introduceți temperatura și eficiența aerului interior și exterior..

Notă: Rezultatul calculului este doar aproximativ și nu ia în considerare curentul inegal și condensul.