FAQ

Plafoane echipate cu sisteme ventilate si climatizare

Ce înseamnă mai exact „sistemul închis” pe care îl menționați?

Este un sistem închis în plafon ce îndeplinește cele mai exigente cerințe de igienă. Toate conexiunile dintre elementele individuale sunt etanșe. Întregul sistem realizează apoi un paravan etanș ce protejează toate suprafețele aflate deasupra plafonului echipat cu sistem ventilat. Același lucru se aplică și pentru sistemul de iluminat și pentru alte infrastructuri de utilități. Unul dintre motivele principale pentru utilizarea unui sistem închis în plafon în clădirile restaurate este protecția structurii tavanului erodat de căldură și de umiditatea în exces, ca rezultat al unui sistem HVAC necorespunzător instalat anterior.

Datorită blocatorilor excentrici din plafonul suspendat „Makrolon”, toate elementele amplasate în golul plafonului sunt accesibile instant. „Sistemul închis” este utilizat acum de majoritatea producătorilor europeni.

Care este experiența voastră de utilizare a plafoanelor suspendate arcuite transparente în bucătării?

Aceste plafoane suspendate sunt realizate din plăci de policarbonat cu grosime 6 mm. Datorită suprafeței care este perfect netedă, acestea nu se murdăresc niciodată. În același timp, finisajul suprafeței „fără picuri” previne formarea și prelingerea picăturilor de condens. Plafoanele suspendate „Makrolon” se curăță o dată pe an sau la fiecare doi ani, în funcție de nivelul de contaminare, fără să fie necesară utilizarea unui echipament de ridicare sau de alt tip.

În privința rezistenței la foc, materialul utilizat este din clasa C1 – greu inflamabil. În practică, însemnă că, în cazul unui incendiu, gradul de risc este identic cu acela al altor materiale de construcții, inclusiv tabla metalică inoxidabilă.

Care sunt dispunerile pentru distribuția aerului proaspăt?

Aerul proaspăt este alimentat prin tubulatură de aer cu sistem închis, al cărei dimensiuni este determinată în baza datelor ratei de debit și al volumului de aer. În situația schimburilor de volum mare, interiorul tubulaturii este echipat cu o ieșire din material textil microperforat. Datorită dispunerii în spațiu închis, suprafața ieșirii din material textil nu va fi contaminată chiar dacă sistemul HVAC are un defect sau este oprit. Ambele soluții de distribuție a aerului proaspăt sunt aranjate astfel încât ratele de debit permise nu sunt depășite în zonele de ședere.

Este complicată înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescente?

Modulele individuale ale plafonului suspendat „Makrolon” sunt fixate prin blocatori excentrici de lateralul tubulaturii de extracție. Dacă este necesară înlocuirea unui tub fluorescent, un tehnician de întreținere va debloca cei patru blocatori prin intermediul mânerului furnizat cu plafonul. Modulul deblocat este mulat peste cel adiacent, se înlocuiește tubul iar modulul este pus la loc. În mod cert, nu sunt necesare operații complexe de demontare a niciunui element al plafonului și coborârea acestuia în zona bucătăriei. Întreaga operație durează câteva minute, fără unelte speciale.

Cum se curăță suprafețele inoxidabile ale plafonului echipat cu sistem ventilat?

Toate suprafețele metalice din tablă inoxidabilă se curăță cu agenți de conservare și de curățare speciali, la interval de 3-6 luni. Intervalul exact de curățar este determinat pe baza sarcinii de funcționare actuală și a metodei de preparare a alimentelor. Curățarea se realizează din spațiul bucătăriei fără să fie necesare operații complexe și solicitante fizic de montare/demontare.

Este necesară combinarea plafonului cu hote extractibile dacă dispunerea este neregulată?

Au fost fabricate și furnizate separat câteva zeci de plafoane echipate cu sisteme ventilate, fără să fie necesară combinarea sistemului cu hote extractibile. O soluție optimă este mereu disponibilă, utilizând elemente standard ale plafoanelor extractibile.

Care este costul plafoanelor echipate cu sisteme ventilate și climatizare?

Costul unui plafon echipat cu sistem ventilat se calculează întotdeauna pentru situația specifică. Acesta depinde de mulți factori, de ex., de suprafața zonei, de complexitatea formelor și a pasajelor pentru coloane sau hornuri.

În orice situație este corect să afirmăm că pentru majoritatea unităților de gătit, costul unui sistem cu plafon echipat cu sistem ventilat este foarte apropiat sau chiar egal cu cel al unui sistem cu hotă extractibilă.